Dimmeruitleg Op de afbeelding ziet u een wanddimmer. In de gele kring ziet u R,C staan. De R staat voor Resistief en de C voor Capacitief. Op andere dimmers staat R of RL, de L staat voor inductief. R dimmers zijn ohms dimmers, RC dimmers zijn fase afsnijdimmers en RL dimmers zijn fase aansnijdimmers. Doordat dimmers de stroom af of aansnijden gaat u bij het terugdimmen van verlichting ook minder stroom verbruiken.
Dimt met R dimmer (gloeilampen of 230 volt halogeen)
R dimmers zijn resistieve (ohms) dimmers en dimmen gloeilampen en 230 volt halogeenlampen. Bij aanschaf van een R dimmer dient u op het bereik van de dimmer te letten, dit staat aangegeven in minimaal wattage - maximaal wattage. Uw lichtbronnen dienen binnen dit wattage te zijn. R dimmers zijn hier terug te vinden. 
Dimt met C dimmer (12 volt halogeen met electronische transformator)
C dimmers zijn capactieve (fase afsnij) dimmers en dimmen gloeilampen, 230 volt halogeenlampen, 12 volt halogeenlampen met een elektrische transformator en dimbare ledlampen. Bovenstaande dimmer is een capacitieve dimmer, let op het minimale aangesloten wattage voor deze dimmer is 20 watt en het maximale 315 watt (zie het groene cirkeltje). C dimmers zijn hier terug te vinden.
Dimt met C of L dimmer (dimbare ledlampen)
C dimmers zijn hierboven beschreven L dimmers zijn inductieve (fase aansnij) dimmers en dimmen gloeilampen, 230 volt halogeenlampen, 12 volt halogeenlampen met een spoel transformator en als het is aangegeven op de dimmer ook dimbare ledlampen. In ons assortiment hebben wij een Busch Jaeger dimmer die dimbare ledlampen dimt in een bereik van 2 watt tot 100 watt. C of L dimmers zijn hier terug te vinden. 

Ook ziet u in bovenstaande afbeelding een paarse cirkel, de paarse cirkel omcirkelt de potentiemeter. Doordat ledlampen bijna niets verbruiken en in een heel laag bereik dimmen willen deze lampen nog wel eens knipperen. Door de potentiemeter met een schroevendraaier te stellen kunt u dit grotendeels verhelpen. Gedimde ledlampen kunnen ook even gaan knipperen als zij op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten als de koelkast, tv, wasmachine of droger (eigen elk elektrisch apparaat wat veel wattage verbruikt). Doordat ledlampen heel gevoelig zijn voor spanning van het net en doordat er piekspanning ontstaat bij inschakeling van deze apparaten gaan de ledlampjes even knipperen.

De vuistregel die u dient aan te houden bij het terugdimmen van verlichting: Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen, als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare ledlampen en dimbare spaarlampen. Als er L op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED terugdimmen, dit dient dan wel specifiek op de dimmer te zijn vermeld.